Vajon nyugdíjba küldi a Flutter a WordPress-t?

A WordPress oldalak itt vannak velünk régóta. Sikere töretlen, hiszen nagyon egyszerű elindulni vele. Több ezer kiegészítőt írt hozzá a közösség, akik életben tartják a jóhírét. Bármilyen feladatra biztosan hogy van már tucatnyi plugin. Szinte bármelyik rendszerrel összekapcsolható, de a legnépszerűbbekkel biztosan. A Flutter képest ezt megtörni?

Mi az előnye? Programozói tudás nélkül, pár óra alatt, akár kezdőként is létrehozhatjuk az saját alap honlapunkat. Ha választunk hozzá egy template sablont, akkor a kinézettel sem lesz gondunk. Van, aki gyűlöli, van, aki imádja. Igen megosztó platform.

Hogyan jutott eszembe ezek után az érvek után összehasonlítani a Flutter-rel? A Flutter egy UI kit a Google-től, ami több platformot is támad egyszerre: mobil, web és lassacskán az asztali alkalmazásokat. A Google nem titkolt célja, hogy legyen szó bármilyen képernyőről, ott elérhető lesz a Flutter. Vagyis a közös Dart nyelven megírt kód bármelyik eszközön működni fog. Ez jó hír, mert a fordítással nem nekünk kell bajlódni.

A korai tapasztalatok

Azt persze nem lehet megjósolni, hogy mikorra lesz széles körben is népszerű ez a technológia. Az látszik, hogy mégha új nyelvet is kell megtanulni (az alkalmazásokat Dart nyelven kell megírnunk), a sikere elvitathatatlan. Egyszer kell megírnunk az alkalmazásunkat, és cserébe Androidra, iOS-re, bármely böngészőre optimalizálva elkészítettük. Ez biztosan a jövőben nagyon erős szempont lesz egy, a projekt pénzügyeiért (is) felelős Projek Managernek. Vagy egy CEO-nak, aki most indítja a startup-ját.

Több, mint fél év tapasztalat után állíthatom, hogy a Google beváltotta az ígéreteit. Valóban egy megfelelően gyorsan fejleszthető alkalmazás keretrendszert hozott létre. A hozzá kapcsolódó fejlesztő eszközökkel kiegészítve. Ezeket belegyúrták az Android Studióba, és szintén erős támogatást kapott a VS Code. Rájöttek, hogy nem csinálhatják meg újra ugyan azt, mint az elején, hogy gyenge eszközöket adnak a lelkes fejlesztők kezébe. Mindehhez létrehozták az ingyenes package-ket hosztoló pub.dev fejlesztői oldalt, ahol több ezernyi, kész, és minősített csomagot tudunk egy mozdulattal felhasználni a saját alkalmazásunkban. A közösség pedig kapva kapott rajta, és fantasztikus dolgokat hoznak létre az open-source égisze alatt.

Nos, hogy valaha lesz-e helycsere a két platform között, az még várat magára. A Flutter web nem az out-of-the-box megoldás egyelőre. Kívácsian várom a template rendszereket, konfigurátorokat, amikkel pár perc alatt mindenki létrehozhatja a saját mobil alkalmazását. Ehhez egyre több, ismert márka csatlakozik: Adobe XD, Supernova Studio (Mac-re egyelőre). Ezek a szerkesztők már támogatják, hogy Flutter alkalmazás készüljön a megtervezett designból.

Következtetés

Ez persze még kicsit odébb van. A designereknek kedvezett a Google/Flutter és más team-ek együttműködése. Minden esetre elindult egy jó folyamat: azáltal, hogy a Google definiálta a Material Design-t, a Cupertioni srácok HIG-t (Human Interface Guideline) és a Flutter ezeket implementálja, ezáltal bármelyik fejlesztő egy alap szintű UI-t faraghat az alkalmazásához. Egy kellően jó kinézet már akkor is kijöhet a kezünk alól, ha éppen nem bűvöl el minket a pixelek tologatása. Ez pedig közelíti egy fejlesztő és egy designer közötti távolságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük