Ezért használják már félmillióan a Flutter-t
Ideje újat tanulnod

Újabb bejelentések történtek a Google háza táján. A Flutter Spring 2020 Update nyilvánosságra hozta, hogy több, mint 500 000 fejlesztő használja már az egyre népszerűbb Flutter UI kit-et. Ez nem meglepő, hiszen cross-platformos megoldásokban (Android, iOS, web, desktop, …) egyelőre a legjobb megoldásnak találtatik.

Előnye, hogy egy kódbázissal a fent említett platformokra elkészül a kód, és a fordítást (build) kell elvégezni a megfelelő rendszerre. A közös kódnyelvre a Google a saját Dart nyelvét választotta. Ez azt is jelenti, hogy meg kell tanulni egy új nyelvet. Bár ha van alapvető objektum-orientált előképzettségünk, akkor ez nem jelent gondot. Összehasonlítva pl. a Java teljesen OOP megközelítésével, itt lehetőség van az osztályokon kívüli, modul szintű egységek szervezésére is. Ez nagy előny, és rugalmasságot ad a kezünkbe. Összességében elmondható, hogy egy egyszerű, de mondern nyelvről van szó.

Ennyit a technikai háttérről, nézzük a számokat!

A fejlesztők 60%-a Windows-on, 27%-a macOS-en, 13%-a Linux-on fejleszti a kódját.

A gyors UI fejleszthetőség miatt felkapott a startupok körében (35%), de a vállalati használat is jelentős (26%). Emellett említsük meg, hogy a design studiók is elkezdték használni (7%). Ez főként annak köszönhető, hogy a Flutter-t már a legelejétől fogva a Google a fejlesztőkkel egyeztetve, és kellően felvértezett eszközarzenált adott a kezünkbe. (Nem akarta elkövetni azt a hibát, amit pl. az Android esetében, hogy csak évek múlva sikerült valamelyest jól használható tool-okat adni a fejlesztők kezébe.)

A Flutter öt legelterjedtebb területe India, Kína, az Egyesült Államok, az EU, és Brazília.

Flutter a vállalatoknál

A Flutter növekedése gyors ütemben bővül a vállalati ügyfelek körében, és a Google kutatásai azt mutatják, hogy ennek az a fő oka, hogy gyorsan lehet teljesen saját arculatot kialakítani úgy, hogy a többplatformos megoldást támogatja. Egységesíteni lehet a front-end kialakításánál a fejlesztő csapatot egy közös keretrendszerre, mindamellett, hogy gyorsan készülnek el a funkciók Android-ra és iOS-re egyszerre.

Fontos, hogy rendelkezésre állnak sok és nagyon jó minőségű, professzionális építőkockák, amikből a felületek, vagy a drótvázak létrehozhatóak.

Az új verziók kiadását újragondolták

A keretrendszer egymást követő verzióinak stabilitása és egy új kiadás dátumának megjósolhatósága fontos lépés volt. Ezt szem előtt tartva, nagy hangsúlyt fektetnek rá, hogy még egyértelműbb legyen a különféle verziók stabilitása. Egy gyors fejlesztést követelő megoldásban elengedhetetlen, hogy az új verziók megjelenése ne borítsa fel a fejlesztőcég életét. Ezek a módosítások már az áprilisi kiadásokban is tetten érhetőek lesznek.

Konlúzió

Látható tehát, hogy a Google nagy erőket mozgósít, hogy minél jobban megszerettesse az új rendszerét a nagyközönséggel. Használva a Flutter-t nekem az a tapasztalatom, hogy nem az a kérdés, hogy hogyan, hanem hogy mit szeretnék megcsinálni. Több éves Android fejlesztői tapasztalataim alapján elmondhatom, itt valóban jól ki vannak találva az építőkockák. Könnyedén összerakhatóak az alkalmazások. Az eszközök használata (ami folyamatosan bővül) elgondolkoztat, hogy akár már egy drótvázat is érdemes kód szinten elkészíteni (vagy generáltatni, pl. Adobe XD-ben). Ebben az esetben a kód fele már megvan, a UI.

Az egyszerűségéről te magad is meggyőződhetsz, ha be akarod piszkítani a kezedet. Ebben az írásomban letölthető kód példával bemutatok egy pár alap dolgot.

Külön szimpatikus az a törekvése a Google-nek, hogy a “mezei” fejlesztőkből egycsapásra design-erek válhatnak. Persze mindegyik egy külön szakma, de a közös nyelvezet kialakításában mindenképpen segíthet.

Ha tetszett az írásom, oszd meg velem. Amennyiben javítani valót találsz, ne tartsd magadban. Várom a hozzászólásaidat a témához.

3 thoughts on “
Ezért használják már félmillióan a Flutter-t
Ideje újat tanulnod

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük