A mobil app fejlesztés új formája
Minden mobilfejlesztő álma

A Google gurított egy nagyot a multiplatformos mobil app-ok fejlesztése teréln. Ennek 2019 adta meg a végső lökést a Flutter UI toolkit erős promóciójával. A Flutter egy olyan multiplatoformos keretrendszer, ami megsokszorozza a produktivitást a fejlesztői csapatban. Nem pusztán arról van szó, hogy Android-ra, iOS-re, Desktop-ra és Web-re (és a sor folytatódik) egy kódbázissal tudunk fejleszteni.

Maga a fejlesztési folyamat nagymértékben felgyorsul azáltal, hogy élő nézetet kapunk a felületről, amint elmentjük a kód módosításunkat. Ennek ugyan az az ára, hogy a kódot a Google által fejlesztett Dart nyelven kell írni. Persze aki ismer már egy objektumorientált nyelvet (Java, JavaScript, TypeScript, C++, Kotlin, stb.) ez nem akadály. Akinek pedig ez az első nyelve, az egy modern nyelvet fog megtanulni. A kódolás szintaxisának megtanulása pár órában, legfeljebb napokban mérhető.

Minden “Widget”

Így van! Bármihez is kezdük a felületen, biztosan szükségünk lesz egy widget-re. De mi is ez valójában? A widget-ek olyan kis építőkockák, amikből független, előre megírt, de nagyban személyes igényeinkre szabható felületek hozhatóak létre. Jó-jó, de mit tud? Gondoljunk egy egyszerű gombra. Ez egy widget, a maga absztrakciójával. Ha van egy gombunk, pár paraméter beállításával módosítható a színe, a betű színe, a betű stílusa, a sarkok kerekítése. Egyszóval bármi. Értsd, tényleg bármi!

Material csomag

A legjobb az egészben, hogy a Google ehhez felépített egy teljes grafikai UI/UX open-source leírást. Ezt mérnökök sok-sok év tapasztalatával gyűjtötte össze, hogy mi mutat jól egy mobil kijelzőjén, és mitől lesz egyértelmű az interakció. Iránymutatást ad a design alapelveire, stílusokra, bevált módszerekre. Az egyes komponensek (widget) és ikonok használatára, tervezéséhez nyújt segítséget. Nem megfeledkezve az Accessibility-ről, vagyis gondolt azokra is, akiknek az alapvető kezeléssel nehézségei adódnak. Pl. látássérült, hallássérült vagy kognitív hiányosságai vannak.

Érdemes ellátogatni az oldalukra https://material.io. A későbbiekben vissza fogunk nyúlni ehhez a remek csomaghoz.

Példák

Ne múljon el ez az írás anélkül, hogy egy pár felületet megnéznénk.

Emlékszünk még az Androidon az Activity-kre és a Fragment-ekre? Nos, itt ezzel nem kell bajlódnunk. A navigációt pár sorral lerendezzük. A tranzíciók szépen meg vannak csinálva alapból, de tudunk finomítani rajtuk.

basic screen navigation with buttons
Alap képernyőképek navigációval

Button

Egy gomb definiálása a legegyszerűbb egy RaisedButton widget-tel. Ez be van még csomagolva egy Transform.rotate widget-be, ami az elforgatást intézi.

Transform.rotate(
        angle: 0.2,
        child: RaisedButton(
         color: Colors.amber,
         elevation: 5,
         shape: RoundedRectangleBorder(borderRadius: BorderRadius.circular(20)),
         child: Padding(
          padding: const EdgeInsets.all(10.0),
          child: Text(
           "Switch to Page Two",
           style: TextStyle(fontSize: 20, color: Colors.green),
          ),
         ),
         onPressed: () {
          Navigator.of(context).push(
           MaterialPageRoute(builder: (context) => PageTwo()),
          );
         },
        ),
       )

ListView

Lista nézet egyszerűen. Nem kell a RecycleViewHolder rémálommal bajlódni, mint korábban. Felsoroljuk a ListView-ban a widget elemeket, és készen is vagyunk.

 @override
 Widget build(BuildContext context) {
  return Scaffold(
   ...
   body: Container(
    padding: EdgeInsets.all(10),
    color: bgColor,
    child: ListView(
     children: [
      ListItem(order: 1),
      ListItem(order: 2, onPress: _navigateToPageTwo(context)),
      ListItem(order: 3, onPress: _navigateToPageTwo(context)),
      ListItem(order: 4),
      ListItem(order: 5),
      ListItem(order: 6),
      ListItem(order: 7),
      ListItem(order: 8),
      ListItem(order: 9),
      ListItem(order: 10),
     ],
    ),
   ),
  );

AppBar

Az oldal teteji navigációra ugyancsak megvan a kész megoldás. Az AppBar-nak elnevezett widget ezután tetszőlegesen paraméterezhető. A szokásos materialos felületeket tudja. Ha nem lenne elegendő, akkor természetesen testre szabhatjuk.

SlivertAppBar

Komplex mozgási effekt az AppBar-t kiegészítve. Ezzel nagyon látványos navigációt tudunk készíteni. Lásd a Page Two-n lévő app bar-t a tetején.

A kódok elérhetőek a GitHub-ról.

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Írd meg kommentben, ha tetszett, vagy valami javításra szorul.

One thought on “
A mobil app fejlesztés új formája
Minden mobilfejlesztő álma

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük