Lemaradtál? Megérkezett az új verzió: Flutter 2 (2021)

A Flutter erősségei: szép, gyors, productív, nyílt.
forrás: YouTube – Flutter Engage event 2021

Itt a tavasz, megújul a természet, nincsen ez másként a Goolge háza táján sem. A hónapokkal ezelőtt beharangozott Flutter Engage show hatalmas bejelentés hozott. Megérkezett a Flutter 2, ahogyan a Flutter UI kit ökoszisztémáját emlegetik. Nézzük a fontosabb bejelentéseket.

A keynote-ot Tim Sneath (Director, Flutter & Dart, Google) prezentálta, ezekből emeltem ki néhány érdekesebb részt. Írásom a technológia és üzletfejlesztés között kalandozik.

Web élesítve

A mai bejelentéssel egyidőben a honlapjukon is elérhetőek az SDK Release verziói, ahol feltűnik a Flutter 2 verziószám. A főverzióban való ugrás mindig nagy előrelépést sejtet. A Flutter 2 esetén sincsen másképp.

4 platformon lépett Beta státuszból Stable csatornára a keretrendszer: Windows, Linux, macOS, Web. Ezzel elérte, hogy 6 platformot támogat egy kódbázissal (95%-ban módosítás nélkül).

Ezek közül számomra a Web, ami a legizgalmasabb, lévén mobil app fejlesztő vagyok. A webhez eddig akkor nyúltam, ha muszáj volt. Ezek után viszont azt jelenti, hogy szép, gyors és hatékony kódot tudok írni. Ugyan a Web Beta változatát már korábban használtam. Éles termékekben meglepően jó tapasztalattal, de az, hogy a stabil pecsétet megkapta, mindenképpen fontos lépés.

Természetesen nem mindenhova való, de ami alkalmazás-központú megoldás, oda jó választás. Úgy, mint PWA (Progressive Web App), SPA (single page app) esetében.

Érdekesség, hogy az Ubuntu Linux-on a Snapcraft marketen könnyedén kiadhatóak és telepíthetőek az alkalmazásaink.

Hirdetések az alkalmazásban

Az alkalmazásokban mindig jelen voltak a hirdetések. Erre kínál megoldása a “Google Mobile Ads SDK for Flutter” plugin. Észrevétlenül épül be a UI témájába. Bárhova elhelyezhető hirdetési bannerek. A riportban a zenei kiadó cég 350%-os impression és 43%-os CTR növekedésről számolt be. Bár extrémnek tűnik, érdemes próbálkozni vele.

(Null)Safety First!

“Első a biztonság!” mondhatnánk. A modern nyelvekben elvárás, hogy a stabil üzleti logikát védjük a hibáktól. Ismeretes, hogy minél később veszünk észre egy bugot, annál magasabbra rúgnak a javítás költségei.

Bob Nystrom mutatta be a Dart nyelvben bevezetett nullsafety, azaz null-vizsgálatot. Ezzel a nyelvi szerkezettel már a kód írásakor a fordító ellenőrzi, hogy nem lesz-e végzetes hiba futás során. Tehát nem futás idejű, hanem már fordítási időben tudni fogjuk, hogy helyes-e a kódunk.

Ez persze egy kis része a kódhelyességnek, azonban nem véletlenül erre helyezi sok nyelv a hangsúlyt. Ez egy olyan tipikus hiba, amit nehéz megtalálni, azonban jó tervezéssel un. ellenőrző pontokat tehetünk ezáltal a kódunkba. Ezzel is jobban kifejezve a szándékunkat, hogy a munkatársunk is értesüljön róla. Hiszen térben, és időben kell szinkronban hozni a termék életciklusát, nagy létszámú csapattal.

Emellett a beszédéből kiderült, hogy a sok null-ellenőrzés 2-3x annyi munkát ad a CPU-nak, aminek költségvonzata van. Ezzel a nyelvi megoldással ezen faraghatunk el.

Dupla képernyős mód

Elnézve a Flutter stratégiáját, minden létező képernyőt meg akar hódítani. A Microsofttal együtt működve a Surface Duo Android operációs rendszeren fut. Erre elkészült a Flutter 2 kiadásban a támogatás, hogy az összehajtható képernyőkhöz változatos módon lehessen a tartalmat kiszolgálni. Erre többféle UI patternt dolgoztak ki, amik a szükséges módon szolgálják ki a napi feladatainkat.

A Microsoft Surface Duo Android támogatással érkezik
forrás: www.microsoft.com Surface Duo

Aki ki szeretné próbálni, jó hír, hogy elérhető a Surface Duo emulátor formájában.

Hatékonyság a fejlesztő kezében

Fejlesztés közben nagyban felgyorsítja a munkát, hogy a másodperc törtrésze alatt tudjuk a kinézet módosítását ellenőrizni a kijelzőn (Stateful hot reload). Ez nem újdonság egy webfejlesztőnek, viszont elérhető Flutterben is. Ez akár 10-15%-kal is meggyorsíthatja a napi 8 órás munkavégzést. Nem beszélve a várakozás miatti frusztráció csökkenéséről.

Kenzie Schmoll négy területet mutatott be, ami a fejlesztőkörnyezet frissítését hozta magával. Megjegyzem, a Flutter csapat az elejétől fogva nagy hangsúlyt fektetett a megfelelő eszközök elérhetőségére.

  • flutter fix: automatikus kód karbantartó
  • null-safety migration: automatikus nullsafety ellernőzés és javítás a biztonságért
  • Flutter Inspector: a UI-on keletkezett hibák feltárására és javítására
  • app méret ellenőrzés, hogy optimális legyen a felhasználói élmény

Az esemény videói visszanézhetőek a YouTube csatornáján.

Az elmúlt 2 évben, amióta a látókörömbe került a Flutter, számos újdonsággal szolgált hónapról hónapra. Ez a jövő mobil és web platformja, talán nem túlzó ezt kijelenteni.

Korábbi írásaimért nézz szét a blog bejegyzéseimben.

One thought on “Lemaradtál? Megérkezett az új verzió: Flutter 2 (2021)

Comments are closed.